Energysave (ES) Lucht/water monoblock warmtepomp

Ontwikkeld in Zweden om ook in koude klimaatzones goed te werken (tot -25 ⁰C) en kunnen verwarmen, koelen en warm tapwater leveren.

Prijs op aanvraag

Over product

Veel gebruikt bij:

De ES Monoblocks zijn stille, betrouwbare warmtepompen, ontwikkeld in zweden om zelf onder extreme condities hun werk te doen. Omdat ze een buitenunit hebben met een laag geluidsniveau (36 dB), zijn ze prima toepasbaar in drukke gebieden. De bediening en de display zijn eenvoudig en toegankelijk. En de monoblock techniek maakt het installeren makkelijk zonder dat er speciale certificaten nodig zijn (F-gas). De ES AWC/AWT serie kan ingesteld worden voor 2 afzonderlijke temperatuurzones. (bijv 35 en 55 ⁰C)

Bij een standaard Lucht Water warmtepomp is er een binnenunit en een buitenunit aanwezig. De verbinding tussen beide wordt door koelleiding gemaakt waar een koudemiddel doorheen loopt. Bij een monoblock zitten het circuit met koudemiddel in de buitenunit. Er hoeft dus geen koelleiding te worden gemaakt tussen binnen en buiten. Voordeel is dat hierdoor de montage veel eenvoudiger en veel minder storingsgevoelig is en het systeem dus betrouwbaarder is. Vanuit de buitenunit gaan 2 waterleidingen (of glycol) naar binnen om te worden aangesloten op het verwarmingssysteem. Wij adviseren altijd om een warmtepomp via een buffervat te laten draaien. Dit zorgt voor een zuiniger en rustiger “stookbeeld” en voorkomt problemen.

Warmtepompen zijn gemaakt om met relatief lage temperaturen te werken. Het afgiftesysteem moet daarop zijn aangepast. Denk hierbij aan vloer / wand verwarming of lage temperatuur convectoren. Door de combinatie met een buffervat te maken is het mogelijk om te koelen. Echter is deze koeling minder dan bijvoorbeeld via een airco.

AWC-R32-M V6 – 6  een 6 kW systeem 

AWC-R32-M V6 – 9  een 9 kW systeem

AWC-R32-M V6-12 een 12 kW systeem

AWC-R32-M V6-15 een 15 kW systeem 

AWT 6-9-12kw

Download technische gegevens

FAQ

Een monoblock is een systeem waarbij de kringloop met koudemiddel als een geheel in een buitenunit zit. Het voordeel hiervan is dat er geen koelleidingen hoeven worden aangesloten. 

De installatie wordt hierdoor veel eenvoudiger en de kans op fouten veel kleiner. De ES monoblocks zijn voorzien van een “ontdooifunctie” waardoor het systeem ook functioneert van externe kou.

Nee, een monoblock van ES is ontworpen om zo weinig mogelijk geluid te maken (36 dB). Bij een goede installatie is de warmtepomp nooit een storende factor!

Ja dat kan, maar een monoblock is niet gelijk aan een airco. Koelen via een lucht/water warmtepomp gebeurt door koud water dat door de vloerverwarming wordt gepompt. Hierdoor zal de ruimte afkoelen. Alleen bestaat er het gevaar dat er condens wordt gevormd op de vloer omdat het temperatuurverschil te groot wordt. In dit geval is het beter om via fan coils of lage temperatuur convectoren te doelen. Deze blazen koude lucht in de ruimte waardoor het koelend effect groter is en er geen condens kan ontstaan.

Lucht/lucht warmtepomp

Deze warmtepomp verwarmt lucht en lijkt in essentie erg op een airco unit. Ze zijn klein en compact en kunnen als “stand alone” systeem gebruikt worden om te verwarmen en koelen in individuele ruimtes. Daarbij zijn ze relatief goedkoop.

Lucht/water warmtepomp

Dit type pomp onttrekt de energie aan de buitenlucht en zet deze om in warm water. Er is meestal sprake van een binnen en een buiten unit. Het grote voordeel van deze systemen is de hoge efficiëntie en de grotere vermogens die kunnen worden opgewekt. Nadeel is de prijs, het geluidsniveau van de buitenunit en het feit dat er meestal een specialist nodig is (F gas specialist) die het systeem moet aansluiten. Een uitzondering hierop zijn de monoblocks waarbij de binnenunit en buitenunit gecombineerd zijn in een buitenunit.

Ventilatie warmtepomp

Dit type pomp gebruikt de warme lucht in huis om het water op te warmen en heeft geen buitenunit nodig. Het is een variant op de lucht/water warmtepomp. Het voordeel van deze systemen is de compacte bouw en flexibiliteit. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten en door ventilatie te combineren met warm water productie leveren deze pompen een belangrijke bijdrage aan een comfortabel binnenklimaat.

Water/water warmtepompen

Dit type warmtepomp haalt haar energie uit water. Dat kan oppervlaktewater zijn, zoals een sloot, of grondgebonden door een bronboring of via PVT panelen of bodemlussen. Het voordeel van dit type warmtepomp is de hoge efficiëntie en betrouwbaarheid, ook bij lage buitentemperaturen. Het nadeel is dat ze vaak een stuk duurder zijn.

Nee, wanneer de warmtepomp juist is geïnstalleerd niet. Je hoort regelmatig dat mensen voor vervelende verrassingen komen te staan omdat de warmtepomp in de winter heel veel electrisch moet bijverwarmen. Het is zaak om de juiste warmtepomp te kiezen en deze juist te installeren. Als voorbeeld: in een oud slecht geïsoleerd huis kan een warmtepomp niet of nauwelijks haar werk doen. Maar neem je een aantal maatregelen zoals lage temperatuur radiatoren en combinaties met infraroodpanelen, dan wordt het verhaal heel anders! Met andere woorden: zoek de juiste oplossing voor de juiste plek en de warmtepomp is heel economisch. Vraag je je af of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Bel ons op of vul ons contactformulier in. Wij helpen je graag verder!