16 Tips om thuis zonder kosten energie te besparen

Geef je veel om ons milieu en wil je deze zo veel mogelijk beschermen? Dan ben je vast en zeker geïnteresseerd in hoe jij thuis energie (en geld) kan besparen. Hieronder geven we een aantal tips, sommige direct inzetbaar en helemaal gratis, anderen met een grotere impact en wellicht een investering. Neem eens een kijkje waar jij nog kunt besparen!

 

 

Geen investering

1. Zet lichtbronnen uit waar je geen gebruik van maakt

Het klinkt natuurlijk logisch, maar het gebeurt maar al te vaak dat er een lichtbron aanstaat in een kamer waar niemand is. Probeer jezelf aan te leren om elke keer als je een ruimte uitloopt de lichtbron uit te zetten.

 

2. Neem kortere douches

Warm water is ontzettend kostbaar. Wist je dat je door slechts een minuut korter te douchen je al 15 euro per persoon per jaar kunt besparen? Dat is dus niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee. 

 

3. Haal stekkers uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt 

Zelfs wanneer de oplader van je devices/apparaten in het stopcontact zit, maar niet wordt gebruikt om te laden, wordt er energie gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat je je laders uit het stopcontact haalt, dit is ook nog eens extra veilig in verband met brandveiligheid.

 

4. Zet je thermostaat lager 

Kijk eens of het je echt opvalt wanneer je thermostaat lager zet. Je kunt tot 5% op je energierekening besparen door deze slechts 2°C lager te zetten. Wanneer je deze 5 °C lager zet, kan het je zelfs 10% op je energierekening schelen! Doe een warme trui of lekker dikke sokken aan, of pak een extra kleedje op de bank, er zijn genoeg manieren om je te verwarmen buiten het verwarmen van je huis!

 

5. Doe slim de was! 

Je kunt op verschillende manieren omgaan met je was. De tips die wij je graag meegeven zijn: 1) Stop de trommel zo vol als maximaal aangegeven, meestal is dit wanneer je nog zeker een handbreedte aan ruimte bovenin hebt. Vul hem bijvoorbeeld met dat extra kleedje die je op de bank hebt liggen wanneer je de thermostaat lager hebt gezet.

2) was je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur

3) gebruik geen snelwasfunctie: dit programma compenseert de lage wastijd met een verhoogde temperatuur

4) het katoenprogramma is de meest zuinige. Wil je fijne kleding wassen? Doe dit dan met de hand.

5) tijd voor een nieuwe wasmachine? Koop een zuinige en gebruik ook daadwerkelijk het eco programma!

 

6. Houd je koelkast en vriezer op temperatuur 

Zorg er voor dat je koelkast en je vriezer niet kouder zijn dan nodig. Je koelkast zou tussen de 2°C en 3°C moeten zijn en je vriezer rond de -18°C.

 

7. Zet de verwarming niet omhoog wanneer je koude voeten hebt

Warmte stijgt en daarom kunnen vloeren extra koud zijn. Helaas heeft het juist hierom geen zin om je verwarming hoger te zetten, je kunt beter warme sokken of sloffen aantrekken.

 

 

Kleine investering

 

8. Stap over op LEDverlichting

Ook deze tip is bij velen bekend, toch is het de moeite waard om eens een rondje door je huis of appartement te lopen om te kijken of er nog een lamp te vervangen is. 

 

9. Gebruik tijdschakelaars

Wil je er zeker van zijn dat je al jouw apparaten uit hebt staan in de nacht? Gebruik een tijdschakelaar die je zo instelt dat deze ervoor zorgt dat alle apparaten na jouw bedtijd op standby staan of uitschakelen.

 

10. Een waterbesparende kraan

Tijdens het wassen van je handen, het doen van de afwas en douchen gaat er veel water verloren. Een waterbesparende kraan kan hier een goede investering zijn. Omdat het water langzamer uit de kraan komt, kun je ontzettend veel water besparen!

 

11. Gebruik een snelkookpan

Met zo’n handige pan bespaar je niet alleen 30% aan energie, maar ook aan tijd. Win-win dus!

 

12. DIY isolatie

Door je huis goed te isoleren voorkom je onnodig energiegebruik. Je kunt zelf klein beginnen door bijvoorbeeld reflecterende folie te plaatsen achter je radiatoren, zo warm je niet je muren op, maar je huis!

 

13. Deurklemmen installeren

Door deurklemmen te gebruiken vallen je deuren automatisch dicht, zo zorg er ervoor dat er zo min mogelijk warmte ontsnapt.

 

 

Investeren met een grote opbrengst

14. Isoleren

Sommige huizen zijn verouderd en vragen om betere isolatie. Door je huis goed te isoleren, pak je het energiebesparen bij de bron aan, namelijk door minder energie nodig te hebben.

 

15. Het installeren van een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Het is een investering, maar wel eentje die zich terugverdient.  Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor het installeren van een warmtepomp? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan!

 

16. Infraroodpanelen

Gebruik een infraroodpaneel als bijverwarming of in ruimtes die je weinig gebruikt. Infraroodpanelen geven stralingswarmte af wat erg comfortabel voelt zonder dat de luchttemperatuur om je heen ook warmer wordt. Zoals de lentezon lekker warm in je gezicht voelt, werkt een infraroodpaneel ook!