De voor- en nadelen van infraroodverwarming

Infraroodverwarming is flink in opkomst, maar is dit terecht? We zetten de voor- en nadelen van infraroodverwarming voor je op een rijtje. Zo kom jij er gemakkelijk achter of een infraroodpaneel iets voor jou is!

 

 

VOORDELEN

 

Eenvoudige installatie

Om infraroodverwarmingspanelen te installeren, is het aanleggen van nieuwe leidingen niet nodig. Het paneel kan gemakkelijk met beugels aan de muur of het plafond gemonteerd worden. Het enige wat verder nodig is voor de installatie, is een stroompunt. 

 

Een gezond en comfortabel klimaat in huis

Conventionele convectie verwarming warmt lucht op. Infraroodverwarming verwarmt objecten waardoor er geen luchtcirculatie plaatsvindt en dit heeft een aantal voordelen:

  • Er ontstaat geen opdwarrelend stof of condens op de wanden.
  • Dit zorgt er ook weer voor dat schimmels en bacteriën minder kans krijgen om zich te nestelen. Wel zo fris!
  • Daarnaast kun je ventileren zonder warmteverlies.

 

Niet duur in aanschaf

Een infraroodpaneel is relatief goedkoop in aanschaf. Toch willen we je graag meegeven dat er ook panelen van minder goede kwaliteit in omloop zijn.

Wij adviseren Lerantipanelen omdat ze van hoge kwaliteit zijn en er geen elektronica in het paneel zit verwerkt. Hierdoor kan het ook niet snel kapot gaan.

 

Besparen op je energierekening

Dit is misschien wel één van de meest interessante punten. Hierbij is het van belang om de juiste kwaliteit te kiezen. Want ook hier geldt vaak: goedkoop is duurkoop. 

  • Het infraroodsysteem moet mechanisch gezien van hoge kwaliteit zijn zodat deze niet snel verslijt. 
  • Daarnaast moet het elektrisch gezien ook zo gebouwd zijn, dat je nooit aan de maximale capaciteit zit. 
  • Als laatste punt is het belangrijk om er op te letten dat je investeert in de juiste materialen. 

 

Het oog wil ook wat!

Infraroodpanelen zijn de afgelopen jaren ontzettend strak en stijlvol ontworpen waardoor ze goed in een moderne woning geïntegreerd kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat infraroodverwarming in spiegels toegepast kan worden? Dit is vooral een fijne toepassing in badkamers omdat je hier veel ruimte mee kan besparen. Wil je hier meer informatie over? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

NADELEN

 

De juiste installatie is van groot belang

Als het infraroodpaneel niet goed gepositioneerd wordt kunnen er koude zones ontstaan. Ook moet er rekening gehouden worden met de omvang van het paneel. wanneer het paneel niet de juiste grootte heeft wordt de ruimte niet warm genoeg. Te groot? Dan gaat dit ten koste van je energierekening. 

 

Je moet mogelijk elektriciteitskabels aanleggen

Een voordeel is dat je geen hele leidingen door het huis hoeft te leggen voor de installatie van een infraroodpaneel. Daarentegen is het wel nodig om de kabels naar een stroompunt te leiden door kabels via de muren en het plafond aan te leggen. 

 

Het wegwerken van snoeren

Bij de installatie van een infraroodpaneel heb je niet te maken met leidingen, maar met snoeren. Het is natuurlijk wel zo fijn als je deze netjes weg kunt werken. De meest ideale manier hiervoor is omer voor te zorgen dat er direct of achter je paneel een stopcontact zit. Is dit niet het geval? Dan is een kabelgoot wellicht een goede oplossing!

 

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Toch zijn deze nadelen makkelijk te verhelpen door het juist advies en panelen van een goede kwaliteit. Heb je vragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!