Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodpanelen zijn de perfecte duurzame warmtebron voor kamers die je weinig gebruikt of als bijverwarming. Als je een goed geïsoleerd is kun je infraroodverwarming zelfs als hoofdverwarming gebruiken. Maar hoe werkt infraroodverwarming? En waarom kan het duurzamer zijn dan een ‘gewone’ verwarming?  

Reguliere verwarming verwarmt de lucht van de ruimte waarin het zich bevindt. Infrarood verwarming daarentegen geeft enkel stralingswarmte af aan een bepaalde plek in het huis. Zo kun je deze richten op bijvoorbeeld je werkplek of een zithoek. Je kunt de warmte die je voelt zien als zonnestralen in je gezicht op een koude dag. Ondanks dat de temperatuur om je heen koud is voel je toch de warmte van de zon. Zodra er een wolk voor de zon komt, is deze warmte dan ook weg.  

Wat is infrarood?

Infrarood is licht binnen het elektromagnetische spectrum (van 780 nanometer tot 10,000 nanometer). Het kan ingedeeld worden in drie categorieën: korte, midden en lange golf.  

Een korte golf wordt gebruikt bij bijvoorbeeld terrasverwarming. Het heeft meestal een rode gloed en voel je sterk. Als dit soort lampen uitgezet worden is de warmte direct weer weg. Bij infraroodpanelen wordt gebruik gemaakt van de lange golf. Ze werken op een temperatuur tussen de 80 en 140⁰C en zenden een lange golf infrarood uit wat wil zeggen dat de infraroodstraling verder reikt. 

Is infraroodverwarming veilig?

Omdat infraroodverwarming een relatief nieuwe manier is om een woning of bedrijfspand te verwarmen kun je misschien wat terughoudend worden bij het horen golven en straling. Toch is dat nergens voor nodig: het gebruik van infraroodpanelen is 100% veilig! Zoals eerder genoemd is infraroodstraling de reden dat je het zonnetje in je gezicht voelt, zelfs op koude dagen. De straling die uitgezonden wordt zit aan de veilige kant van het eerder besproken elektromagnetische spectrum. Wanneer het paneel aan het plafond hangt is het voor kinderen zelfs minder gevaarlijk dan een gloeiend hete radiator op een makkelijk te bereiken plek.  

Wat zijn de potentiële gezondheidsvoordelen?

Naast het feit dat infraroodverwarming geen risico’s met zich meebrengt kan het zelfs gezondheidsvoordelen hebben!

Luchtvochtigheid: Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht, maar juist de objecten in een ruimte. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid niet beïnvloedt waardoor je een gezonder en stabiel woonklimaat creëert ten opzichte van een conventioneel verwarmingssysteem.  

Schimmels: omdat bij conventionele verwarming de lucht een hogere temperatuur heeft dan bijvoorbeeld het plafond en de vloer, kan hier schimmel en vocht ontstaan. Met het gebruik van infraroodverwarming ga je dit tegen omdat objecten altijd een hogere temperatuur hebben dan de lucht in de ruimte. De ruimte blijft schimmelvrij omdat er geen vochtvorming gecreëerd wordt. 

Lucht- en stof circulatie: Conventionele verwarming zorgt voor luchtcirculatie (convectie) waarbij ook stof en huismijt wordt verspreid. Dit kan zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. Infraroodverwarming zorgt niet voor luchtcirculatie waardoor de luchtkwaliteit goed blijft wat een uitkomst is voor mensen met allergieën of luchtwegproblemen.

Droge ogen? Nee, juist niet!

Door het gebruik van een infraroodpaneel blijft de luchtvochtigheid in een ruimte onveranderd en juist hierdoor, in contrast tot conventionele verwarming, drogen je ogen niet uit. Daarnaast voorkomt infraroodverwarming de verspreiding van stofdeeltjes wat voor minder irritaties zorgt. 

Wat hoe verwarmt een infraroodpaneel?

Infraroodpanelen zetten elektriciteit om in infrarood-energie. Ze werken anders dan convectieverwarmingen, die de lucht verwarmen in plaats van oppervlakken. De energie van een infraroodpaneel kan worden opgeslagen in oppervlakten zoals de vloer, meubels en wanden door het paneel er direct op te richten. Deze opgeslagen energie komt ook nog vrij nadat je het paneel hebt uitgeschakeld en kun je profiteren van een indirecte verwarming van je ruimte. 

Daarnaast is een infraroodpaneel van de achterkant geïsoleerd en gaat alle warmte richting het punt waar je de warmte wenst. Met minder stroom krijg je dus meer warmte! 

Wanneer je dit soort infraroodpanelen verwerkt in een beschutte ruimte kan het een duurzame manier van verwarmen zijn. Het grote voordeel is dus dat stralingswarmte wordt opgeslagen in objecten zoals meubels, maar ook wanden en vloeren. Deze geven weer warmte af aan de lucht en zo wordt de kamer comfortabel warm. Wanneer er een koude tocht door de kamer komt, wordt dan ook niet alle warmte aan de lucht wordt onttrokken.

Straling: een infraroodpaneel straalt direct op mens en object. Deze straling wordt omgezet in warmte in de objecten waardoor de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. 

Convectie: een radiator verwarmt enkel lucht. Deze warme lucht zal opstijgen en zorgen voor een ongelijk verwarmde ruimte.

Waar en hoe worden infraroodpanelen geplaatst? 

Infraroodverwarming is een heel natuurlijke manier van verwarmen . Door de opbouw van het systeem is het onderhoudsvrij en wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt is het een stuk zuiniger dan een conventionele gasverwarming.

In het ideale geval worden ze aan het plafond gemonteerd, zodat ze de vloer eronder verwarmen en de warmte vervolgens terug de kamer in straalt, maar ze werken ook uitstekend als ze hoog aan de muur worden gemonteerd. Ga je ze plaatsen op de plek waar eerst de gewone radiator zat? Dan verlies je het effect van de straling en krijg je weer luchtcirculatie (convectie). Veel minder effectief dus.

Heb je nog vragen over de werking van infraroodpanelen? Neem gerust contact met ons op. We leggen het je met plezier verder uit!